Aarhus Universitets segl

Ny teknologi giver supercyklisterne forspring i byen

Aarhus Cykelby har lanceret et nyt koncept, der skal gøre det endnu mere attraktivt at vælge cyklen for langturspendlerne i Aarhus. 200 chips vil blive monteret på pendlers cykler, så de kan kommunikere med udvalgte lyssignaler. Når en chip nærmer sig lyssignalet vil det udløse prioritet for cyklisten i krydset og skabe bedre fremkommelighed.

Det skal være nemt og sikkert at være cyklist i Aarhus. Aarhus Kommune vil fremme cyklismen og gøre det til et oplagt valg at anvende cyklen som et dagligt transportmiddel. Derfor har Aarhus Cykelby gennem en årrække iværksat innovative projekter samt utraditionelle kampagner og forsøg for at øge andelen af cyklende borgere.

Aarhus Cykelby afprøver nu en ny service, hvor cyklister kan aktivere prioritering i signalanlæggene ved at montere en chip på cyklen.  I første omgang testes systemet i krydset Grønneade/Åboulevarden.  Krydset indgår som en del af den kommende supercykelsti mellem Aarhus og Lisbjerg via Skejby.

”Ved supercykelstier er det nemt nok at skabe god fremkommelighed uden for byområdet, men så snart vi kommer ind i den blandede trafik, er det svært. Hvis det skal give mening at tale om supercykelstier, vil vi gerne se på, hvordan vi kan forbedre fremkommeligheden – især i signalregulerede kryds, hvor man bruger forholdsvist meget tid på at vente på, at lyset skifter fra rødt til grønt” siger rådmand for Teknik og Miljø, Kristian Würtz.

Med systemet registreres cyklen allerede ca. 100 meter før krydset, så lyset kan nå at skifte, uden at cyklisten skal stoppe. Der gives prioritet i krydset når blot en enkelt cyklist med chip registreres af systemet og kommer der flere cyklister med chip monteret forlænges grøntiden.

Hvis projektet viser sig holdbart, er det tanken, at det skal udbredes til andre steder i byen – primært i de signalregulerede kryds på hovedruterne for cyklisterne i byen. Det unikke ved systemet er at man kan målrette fordele til en særlig gruppe af cyklister – i dette tilfælde langturspendlerne.

Tanken er på sigt at udrulle systemet til et egentligt ”Cykelpas” for Aarhus. En slags fordelsklub, hvor man som cyklist modtager en række gratis services såsom signalprioritering, adgang til aflåst cykelparkering, adgang til luftpumper mm. Derudover registreres cyklisten hver gang han/hun kører forbi en boks og dermed kan systemet bruges til motiverende cykelkampagner – altså til præmiering af cyklister med flest cykelture pr. år mm. Cyklisten kan selv følge med på en hjemmeside hvor mange ”point” vedkommende har optjent og hvor mange fordele der er opnået.

Som cyklist skal man blot montere en RFID chip på sin cykel. Chippen kræver intet batteri og cyklisterne registres automatisk i krydsene ved hjælp af en boks med RFID sender.

Rådmand Kristian Würtz vil stå i krydset ved Grønnegade/Åboulevarden fredag den 10. april kl. 07.00 og uddele RFID chips til cyklisterne.


Nærmere information:
For yderligere oplysninger om systemet kan projektleder for Aarhus Cykelby Pablo Celis kontaktes på telefon 3030 4479 eller e-mail pace@aarhus.dk 

Se endvidere vedlagte infofolder for mere information samt det vedhæftede billede, der viser selve registreringsboksen, der opsættes i krydsene. 

Oops, an error occurred! Code: 20240526074510ee101692