Aarhus Universitets segl

Nu vil vi bruge Aarhus-modellen over hele Europa

En delegation fra Bruxelles var på inspirationstur til Aarhus, hvor et kreativt netværk på tværs af uddannelsesinstitutioner, græsrødder, start-ups og kunstnere er i støbeskeen.

Inspirationstur på Godsbanen, med både oplæg og workshops på programmet.

Ifølge delegationen fra Bruxelles, er det brede ejerskab for byens kreative udvikling helt unikt og noget af dét, der kommer til at gøre en stor forskel for udviklingen af Europas svar på USA’s Silicon Valley.

Mandag den 14. december: Hvordan kan byens og regionens kreative miljøer og uddannelsesinstitutioner samarbejde om at skabe mere værdi og nye muligheder? Og hvordan kan vi sikre os kreative europæiske partnere og nye markeder? Det var Aarhus Universitet, Via University College, Aarhus2017, Filmby Aarhus, Godsbanen, Institut for (X), Shareplay, Überwerke, Culture Workspace og mange andre samlet for at lægge konkrete planer for.

”Vi arbejder på at skabe en såkaldt creative hub i regionen, altså en infrastruktur for forretningsudvikling, netværk og samarbejde mellem kreative miljøer, kulturelle- og uddannelsesinstitutioner,” forklarer Adriënne Heijnen, antropolog ved Aarhus Universitets Smart Cities og én af initiativtagerne.

”Ved at have et stærkt samarbejde mellem universitetet, græsrødderne og flere andre sektorer kan vi gøre byen endnu mere attraktiv at bo og arbejde i. Vi har stadig en tendens til mest at arbejde sammen med folk, der ligner os selv, men det er, når vi samarbejder på kryds og tværs og med kreative miljøer i andre lande, at vi for alvor får nye ideer og skaber værdi. Ikke kun for deltagerne her, men for hele byen og regionen.”

Aarhus en del af Europas Silicon Valley
Ideerne og entreprenørskabet bobler i Aarhus. Men byen er ikke stor, og mangler man netværk uden for by- eller regionsgrænsen, er det nemt at løbe tør for kunder og måske for inspiration. Samtidig kan et stærkt, kreativt europæisk netværk gøre det væsentligt nemmere at konkurrere mod store, internationale virksomheder og sammenslutninger. Dét er nogle af de gode grunde til at samarbejde med andre kreative miljøer og start- ups i Europa. Derfor har partnerne omkring regionens nye kreative økosystem taget de første skridt til at deltage i EU-netværket Creative Ring, der forbinder Europas kreative miljøer og steder digitalt. Også Barcelona, Berlin, Nantes, Athen og mange andre byer deltager.

Flere repræsentanter fra Creative Ring var til stede ved mødet, blandt andet én af initiativtagerne, Alain Heureux, som arrangørerne har fået kontakt med via Aarhus Universitets Smart Cities’ kontor i Bruxelles. Den belgiske initiativtager og entreprenør var meget begejstret for den aarhusianske tilgang til at bygge kreative samarbejder:

”Det er meget stærkt, at hele det kreative økosystem i byen er til stede ved et møde som det i dag. Andre steder ser man ofte, at den kreative udvikling hviler på skuldrene

af én enkelt ildsjæl, der så sørger for at forbinde alle andre med hinanden, skaffe penge og så videre. Sådan er det slet ikke i Aarhus; her er der engagement over hele linjen. Det er klart den bedste måde at gøre det på, og jeg kommer til at bruge Aarhus-modellen som udgangspunkt, når jeg rejser rundt og snakker med andre kreative miljøer over hele Europa,” sagde han.

”Gennem Creative Ring kan vi forbinde entreprenører fra forskellige industrier og sektorer i Europa. I dag har vi – i modsætning til for bare ti år siden – en masse unge europæere, det tænker som entreprenører og har modet til at gå nye veje. Men vi mangler at forbinde dem med hinanden og dermed få mulighed for virkeligt at skalere deres ideer op på internationalt niveau. Når vi lykkes med dét, har vi skabt Europas svar på Silicon Valley.”

Læs mere om Creative Ring.

Læs mere om AU Smart Cities.

Oops, an error occurred! Code: 202404241250440ebd292f